Akıllı Bina Sendromu Nedir?

Kapalı ofisler, plazalar artık çalışma hayatının olmazsa olmazı haline gelmeye başladı. Uzun çalışma saatleri sonrasında çalışanlarda farklı belirtilerin görülmesi ile birlikte, “akıllı bina sendromu” diye adlandırılan deyim ortaya çıktı. Peki nedir akılllı bina sendromu?
5242_10
Akıllı bina sendromu sürekli kapalı ortamda çalışan, ısıtma/soğutma havalandırma sistemlerinin merkezi otomasyona bağlı olduğu, dışarıya camaçılamayan, dış ortamdan tamamen izole olan binalarda çalışanlarda baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, gözlerde sulanma, burun kanaması, koku ve tat alma bozuklukları , kaşıntı, gıcık şeklinde öksürük görülmesi, sık sık enfeksiyon görülmesi şeklinde gelişiyor. Erken teşhis ve tedavi edilmezse alerjik rahatsızlıklar, astım, zatürre, verem, kanser, bronşit gibi hastalıklara yol açmaktadır. Zamanla kişiler canlılıklarını, muhakeme güçlerini kaybediyor, hayattan keyif alamayan robotlaşmış bireyler haline geliyorlar. Bu binalarda çalışanlar kendilerini hapsolmuş hissettiklerini belirtiyor, özellikle öğleden sonra giderek azalan çalışma verimi, uyku hali, gözlerde kızarma, uyuşukluk hissediliyor.
5242_11Akılı bina sendromundan kurtulmak için ilk yapılması gereken, çalışma ortamını değiştirmek, buna imkan yoksa, en azından belirtileri en aza indirgemek için binadaki duvarların profesyonelce yılda en az bir kez temizlenmesi gerekiyor. Havalandırma ünitesinin temizliği periyodik olarak yapılmalı, nemlendirme ünitesi de sisteme eklenmelidir. Havalandırma ünitesinde döngülü hava veren sistem değil, % 100 taze hava ile çalışan sistemler kullanılmalıdır. Hava filtresi kullanılmalı, filtreler düzenli olarak değiştirilmelidir. Çalışma etkinliği açısından ortam sıcaklığını 19-20 oC de tutmak da önemlidir.
Tüm bu önlemler akıllı bina sendromuna yakalanmanızı engelleme açısından önemlidir, ama siz siz olun imkanınız varsa doğal havalandırma olan çalışma ortamlarını seçin!
Kaynakça:
İnternet derleme