Her gün kullandığımız ev ürünlerinin, köpeklerimiz için zararlı olabileceğine inanmak çok zor. Evinizde bulunan yaralanmaya sebep olabilecek şeylerden çocuğunuzu korumak önemli olduğu kadar, evcil hayvanlarımızı korumak da önemli ve gereklidir.
Evcil hayvanınızın zararlı tehlikelere karşı en savunmasız olduğu zamanlar, tatiller sırasındadır. Doğum günleri, yılbaşı, cadılar bayramı gibi zamanlarda kullanılan dekoratif ürünler köpekler tarafından yutulup boğulmalara neden olur. Çoğu zaman köpeğimizin hastalanmasının ya da garip davranmasının nedenini anlayamayız. Oysa ki bu neden çoğu zaman gözümüzün önünde oturma odasında, yatak odasında, bahçede olabilir. Çoğumuz evdeki potansiyel tehditlerin farkında değiliz. Peki, köpeğinizi tam olarak neden korumanız gerekir? Aşağıda köpeğinizin erişemeyeceği yerlerde tutmanız gereken şeylerin bir listesini vereceğiz.
Çikolata ve Kafein:
Şaşırtıcı olsa da yapmak isteyeceğiniz en son şey köpeğinizi metilksantin içeren bir şey ile beslemektir. Tüketimi sonrasında belirtiler genellikle 6-12 saat sonra gözlenir; bu belirtiler kusma, ishal, aşırı susama, titreme ve aşırı durumlarda ölümdür. Bitter çikolata maksimum miktarda metilksantin (teobromin) içerirken, beyaz çikolata az miktarda metilksantin içerir.
Süt ve Süt Ürünleri:
Köpeklerde sütteki laktoz içeriğini parçalamayı sağlayan laktaz enzimi yoktur. Bu nedenle, laktoz sindirilmeden kalır, dışkının su içeriğinin artması ve ishalle sonuçlanır.
Soğan ve Sarımsak:
Sarımsak tüketiminin zararlı etkileri tartışmalı olmaya devam ederken, hem soğan hem de sarımsak kırmızı kan hücrelerini etkileyebilir. Özellikle soğanın küçük miktarları bile, köpeklerde kırmızı kan hücrelerinin doğal olmayan parçalanmasına yol açabilir. Tıbbi açıdan bu duruma hemolitik anemi denir doğuştan ya da bu iki gıda maddesinin aşırı tüketimi ile meydana gelmiş olabilir.
Fındık:
Fındık genellikle fazla tüketildiğinde köpekleri etkileyecektir. Belirtileri halsizlik, kusma, yürümede zorluk, titreme, mide ağrısı, eklem ve kas ağrısıdır.
Alkol:
Alkol köpekleri insanlarla aynı şekilde etkiler ancak, köpeklerin tolerans düzeyi insanlardan çok daha azdır. Küçük bir miktar alkol kısa bir sürede köpeklerin karaciğer ve beyni etkiler ve kusma, koordine hareketlerde zorluk ve merkezi sinir sistemi sorunlarına yol açar.
Tuz:
Bir köpeği tuz içeren herhangi bir yiyecek ile beslemek akıllıca değildir. Normalden fazla miktarda tuz alımı, aşırı susama, sık idrara çıkma ve zaman zaman sodyum iyonu zehirlenmesine yol açar. Fazla tuz alımının belirtileri arasında ishal, ateş, kusma, nöbet ve kötü durumlarda ölüm yer alır.
Avokado:
Avokado persin olarak bilinen bir mantar öldürücü toksin içerir. Persin insanlar tarafından güvenle tüketilebilmesine rağmen, köpekler için zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Aşırı miktarda avokado tüketmek nefes sorunları, kusma, kalp ve pankreas sorunlarına neden olur.
Üzüm ve Kuru Üzüm:
Zararsız gibi görünseler de, küçük miktarlarda bile üzüm ve kuru üzüm köpekleri ciddi şekilde etkiler. Belirti ve bulgular genellikle 24 saat içinde görülür. Bunlar iştah kaybı, mide ağrısı, kusma, ishal ve genel halsizliktir.
Sakız ve Şeker:
Bunlar tatlandırıcı olarak Ksilitol kullanılan ögelerdir. Ksilitol pankreasın insülin salgılatıcı aktivitesini tetikler, köpeğin kan insülin içeriği artar bu da hipoglisemi ve karaciğer yetmezliğine yol açar. Zehirlenmenin ilk işaretleri kusma, hareketlerin ve çeşitli eylemlerin koordinasyonunda sorunlar ve nöbetlerdir.
Çiğ Et, Balık ve Yumurta:
Bu üç madde de köpeklerde gıda zehirlenmesine neden olabilen Salmonella ve E. coli bakterilerini içerir. Yumurta, köpeklerde vitamin emilimi kapasitesini etkileyen (özellikle B vitamini) avidin adlı bir enzim içerir. İçerdiği parazitler nedeniyle bazı somon zehirlenmesi vakaları da bildirilmiştir. Önemli işaretler şişmiş lenf düğümleri ile birlikte, ateş ve kusmadır.
Kabartma Tozu:
Büyük miktarlarda tüketildiğinde köpeğin midesi içinde mevcut olan nem ile reaksiyona girer ve kalsiyum, potasyum, sodyum seviyelerinin düşmesiyle sonuçlanır. Bu kas krampları ve / veya konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.
Bitkiler:
Ev bitkileri de köpeklerde görülen çok sayıda tıbbi komplikasyonlardan sorumludur. Lilyum köpeklerde böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilirken, İngiliz sarmaşığı mide ağrısı, kusma ve ishale neden olan triterpenoid saponinler içerir. Lale gibi bitkiler, iştahsızlık, aşırı tükürük salgılama, kalp ve sindirim sorunları neden olabilir.
İnsanların Kullandığı İlaçlar:
Bu kategori, hayvanlar için zehirli olabilecek tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçları içerir. İlaçlarınızı her zaman köpeğinizin erişemeyeceği bir yerde tutun ve evcil hayvanınıza herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka bir veterinere danışın. Aşağıdaki liste en sık reçete edilen korumasız bırakılmaması gereken ilaçları içermektedir;
-Ağrı kesiciler
-Antidepresanlar
-Vitaminler
-Diyabet ilaçları
-Grip ve nezle ilaçları
-Antidepresanlar
-Vitaminler
-Diyabet ilaçları
-Grip ve nezle ilaçları
Bunların dışında bozuk paralar, düğmeler, keskin nesneler (bıçak, jilet) gibi bazı her gün kullandığımız nesneler köpeğiniz tarafından yutulabilir. Yani yemek yerken köpeğiniz gelip acıklı gözlerle bir şeyler istediğinde, nelerin zararlı olabileceğini düşünüp, ona göre hareket etmelisiniz.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/household-items-that-could-harm-your-dog.html