Balık Avlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ademoğlu yerleşik hayata geçmezden evvel, toplayıcılık ve avcılık yöntemleri ile yaşamsal faaliyetlerini sürdürmekteydi.
Geyik avından ayı avına kadar, akıllara gelebilecek her türlü hayvan, bu dönemlerde yemek ve giyinmek adına avlanmaktaydı. Zaman içinde yerleşik hayata geçip tarımsal faaliyetlerle uğraşılmaya başlansa da, bir takım avlardan asla vazgeçilemedi. İşte bu ilginç ve beslenme olarak da yararlı tutkunun adı, balık avıdır. Gerek göl ve akarsularda, gerekse denizlerde, çeşitli teknik ve gereçlerle balık yakalamaya, balık avı denir.
Neden Balık Avı?
İnsanların sağlıklı beslenebilmesi için, balık eti yemelerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Balık etinde bulunan ve çoğu besin çeşidinde yeteri kadar bulunmayan bir takım besin değerleri, insanlar adına tüketilmesi gereken önemli ihtiyaçlardır. Bundandır ki insanlar, balıkçılardan balık alır ya da kendileri gidip balık avlayarak bu ihtiyaçlarını giderirler.
Yine hobi olarak ya da kafa dinlemek ve rahatlamak amacıyla balığa gidilme nedenleri sayılabilse de, ana amaç, temel besin maddeleri içindeki en önemli yiyeceklerden biri olan balık etine sahip olabilmektir. Avlanan balık satılarak, meslek ve ticaret anlamında da değer kazanabilir.
Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Balık avlarında dikkat edilecek noktalar, avlanacak olan balığın cinsine ve avlanma mekanına göre değişebildiği gibi, bazı genellemelerle basit olarak da açıklanabilir. Öncelikli olan ilk iki konu, avcıdaki istek ve sabır derecesidir. Balık avlamaya giden kişi, uzun süreli beklemeler konusunda sabırlı davranabilmeli, bunun için de sağlam bir av isteği taşıyabilmelidir. İster deniz balığında, ister tatlı su balığında olsun, bu iki durum çok önemlidir. Diğer konular, çeşitlilik arz edebilir.
5435_adrasan-balik-aviDeniz balığına gidilen avda, avlanmak istenen balığın cinsine göre yem seçmek çok önemlidir. Ekmek, sülünez, mamun, teke gibi bir çok yem, hedef balık kitlesinin zevkine göre seçilebilir durumdadır. Göl balıklarında ise, örneğin sazan ya da alabalık avlarında, küspe cinsi yemler kullanılmaktadır. Başka bir husus ise, kullanılan av aletleridir. Zıpkın kullanılarak su içinde balık vurulabildiği gibi, oltayla denizin derinliklerine inebilmek ya da su yüzeyinde kalarak avlanabilmek de mümkündür. Balıkçıların kullandığı en temel gereç ise, uzunluğu ve kullanılan malzemesi değişebilen balık ağlarıdır. Dinamit balıkçılığına ismini veren ve patlayıcıların kullanılarak balık katliamı yapıldığı av türü de vardır, ancak asla önerilmemektedir. Bu yöntem hem av ruhuna, hem de çevre duyarlılığına aykırıdır.
Avlanmak istenen balığın, deniz ya da gölde, hangi derinlikte yaşadığının bilinmesi de bir başka önemli faktördür. Su yüzeyinde dolanan kefalleri avlamak olası olduğu gibi, denizin dibinden mercanlar da çıkarılabilmektedir. Olta balıkçılığı adına, kurşun ağırlığı ve olta cinsi de, bir başka önemli faktördür. Daha derine, daha hızlı inebilen belirli bir gram kurşun, kişinin el ya da oltasını yanıltmayacak derecelere kadar ağırlaştırılabilir. Aynı şekilde, şamandıra kullanıp kullanmamak da, kişiye kalmıştır.
5435_adrasan-balik-avi_(4)Balık avının zamanı ve saati de oldukça önemlidir. Kimi balıkların yumurtlama döneminde, resmi olarak av yasakları uygulanabilmektedir. Bu zamanların dışında, yılın her ayı balığa elbette gidilebilir ancak; her mevsimde aynı verimlilikte balık tutulamayabilir. Balıklar sıcaktan, göç vakitlerinden, soğuktan ya da farklı sebeplerden, her zaman aynı çoklukla avlanamayabilirler. Saat olarak da, genellikle sabaha karşı başlanan balık avı macerası, güneşin doğmasına yakın tutulan ilk balıklarla hareketlenir, gün sonuna doğru ise hareketlilik azalmaya başlar.
İyi bir balık avcısı, ava giderken mutlaka yanında yedek malzeme ve bir gün yetecek şekilde erzak götürmelidir. Oltalar bozulup kırıldığında ya da gün boyu başarısız bir av geçirildiğinde, avcının elinin altında yedek materyaller ve hayatını idame ettirebilmesi için gereken yemek stokları bulunmalıdır. Anlatılan tüm bu noktalar, avcının karakterine ve bulunan ortama göre değişiklik gösterebileceği gibi, genel olarak çoğu avcıya hitap edebilen hususlardır. Eğer profesyonel olarak yapılmıyorsa, balık avı bir zevk meselesi, bir hobi türüdür. Akşamına avlanarak yenilen balıklar, tüm günün yorgunluğu ve keyfinin üzerine, ödüldür.