Öksürük durumu, daha çok küçük çocuklarda görülen bir durum olmakla birlikte her yaştaki insanda da görülebilmektedir. Aynı zamanda bazen kişilerin sosyal yaşamlarını ve de iletişimlerini etkileyebilen seviyelere de ulaşabilmektedir.
Öksürük, insanların nefes yollarının ve boğazının açık ve de temiz kalabilmesi, amacıyla gerçekleşen bir vücut fonksiyonudur. Genellikle öksürük hep şikayet edilen bir konu olmakla birlikte, öksürüğün vücutta oldukça önemli bir fonksiyonu bulunmaktadır. Öksürük sayesinde, mikroplar, duman, mukus, tahriş edici maddeler ya da vücuda zararlı sıvı maddeler akciğere ya da nefes yollarına kadar ilerleme şansı bulamaz. Öksürüğün nasıl ortaya çıktığına bakıldığında ise, karşımıza nefes yollarında bulunan sinir uçlarının uyarılması durumu çıkmaktadır. Bu uyarılmanın ardından, öksürük ortaya çıkmaktadır. Akciğerlerde bulunan hava, öksürük sayesinde aniden ve oldukça güçlü bir şekilde dışarıya atılır. Bu atma işleminin ardından nefes yollarındaki tehlikeli maddeler temizlenmiş olur. Bu açıdan bakıldığında öksürük, vücut için faydalı gözükse de, öksürüğün çok şiddetli ve de sık bir biçimde tekrarlanması halinde sağlık açısından yolunda gitmeyen durumlar var demektir. Yani sık ve şiddetli öksürük, birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir.
Uzun süreli öksürüklerin kişide bazı yan etkileri olabilmektedir. Bu yan etkiler ise, sersemlik, göğüs ağrısı ve de halsizlik gibi durumlardır. Öksürüğün çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler kuru öksürük, gece öksürükleri ve de yaş öksürüklerdir. Yaş öksürükler, balgamlı öksürük olarak da adlandırılmaktadır. Gece öksürükleri ise sadece geceleri yaşanmaktadır. Kısa süreli olan öksürüklere neden olan şey daha çok virüslerdir ve bu öksürüklerde genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çünkü, zamanla kendiliğinden geçmektedir. Uzun süreli olan öksürükler ise, çoğu zaman bir hastalığın belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu tür öksürüklerde tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.
Öksürüğe neden olan bazı nedenler bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında ise, vücut için zararlı olan maddeler gelmektedir. Aynı zamanda sigara içmek ve sigara dumanı solumak da öksürüğe neden olabilmektedir. Bunun nedeni ise, kişilerin sigara dumanına karşı hassas olmasıdır. Sigara dışında başka maddeler de öksürüğe neden olmaktadır. Deterjanlar, parfümler, boyalar ve de ev kokuları da kişilerin bu maddelere karşı hassas olma durumuna göre öksürüğe neden olabilmektedir. Bazı hastalıklar sırasında öksürüklerde artış meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklar arasında akut bronşit, soğuk algınlığı ve grip gelmektedir. Bu tür hastalıklar yaşanırken, vücutta gerekenden fazla mukus üretilmektedir. Mukus da öksürüğü tetikleyen bir maddedir. Yine geniz akıntısı durumunda da, öksürüklerde artış yaşanabilmektedir. Yine bu duruma neden olan şey de mukustur. Geniz akıntısı esnasında boğazın arka tarafına doğru mukus akmaktadır. Astımı olan kişilerde de, öksürük oldukça sık bir şekilde görülebilmektedir. Eğer bir kişide reflü rahatsızlığı varsa, bu durumda da öksürük tetiklenmiş olur.
Midede yer alan asitler, yemek borusuna tırmanır ve de sinirleri uyarır. Böylece de vücutta öksürük reaksiyonu yaşanmış olur. Akciğer kanseri, akciğer tüberkülozu ve de bazı ilaçlar da öksürüğe neden olan nedenler arasında yer almaktadır.